--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bezlepková dieta
Zakázané potraviny
ječmen, pšenice, špalda, žito, oves a veškeré výrobky, které jmenované obilí obsahují
výrobky z mouky jako jsou: chléb, pečivo, strouhanka, cukrovinky, těstoviny, knedlíky
vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice, kuskus, otruby, naklíčené obilí
rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)
je nutné se vyhýbat rovněž potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky, nápoje a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda lepek obsahují.
Potraviny, u kterých je třeba sledovat jejich složení
polévky, omáčky, kečupy, majonézy, dresinky, hořčice, masox, sojové omáčky, ochucovadla
uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa
sojová a jiná rostlinná masa
kypřící prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny
mléčné výrobky, jako jsou jogurty a různé dezerty
Doporučené potraviny
brambory, kukuřice, proso, pohanka, rýže, amaranth, potravinářské výrobky připravené z uvedených surovin
výrobky označené jako bezlepkové, včetně směsí na přípravu knedlíků a moučníků
tuky - olej, máslo margaríny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy (nutno sledovat složení)
maso - všechny druhy
zelenina - všechny druhy
ovoce - všechny druhy
luštěniny - v klidovém období
koření - vše kromě pálivé papriky a feferonek
Vhodné potraviny
Rýže natural, bílá, rýžové burisony, rýžová mouka, rýžová kaše, rýžové těstoviny bez lepku
Kukuřice mouka, krupice, kaše-maizena(kukuřičný škrob),kukuřičný chléb a perličky
Brambory vařené, pečené, bramborová kaše, solamyl a škrobová moučka
Soja luštěnina, sojové vločky, sójové maso, tofu, sojové mléko a jogurt,sojové klíčky čerstvé i sterilované)
Jáhly jáhlová mouka, vločky, jáhlové instantní kaše
Amaranth mouka, těstoviny
Pohanka hnědá, zelená, drť, pohanková mouka, pohankový křehký chléb, pohankové křupky, křehký chléb Knuspi
Luštěniny fazole, zelené fazolky, čočka hnědá, červená, hrách, hrášek
Ořechy vlašské, lískové, kešu, para, mandle, slunečnicová a dýňová semínka, sezam, mák, kokos
Nápoje přírodní ovocné šťávy a mošty, zeleninové šťávy, bylinné čaje, minerální vody, pravá zrnková káva, mléko kravské a kozí dle snášenlivosti, zakysané mléčné nápoje
Ovoce čerstvé ovoce a šťávy - všeho druhu, ovoce kompotované, sušené, kandované, ovocné protlaky a přesnídávky jen bez obilninových přísad
Zelenina čerstvá, syrová - všeho druhu, bez omezení
Tuky dáváme přednost rostlinným tukům a kvalitním olejům
Dochucovadla majonéza ze sojové mouky, majonéza z tofu, rajský protlak a kečup doma připravený bez obilninových přísad
Sladidla cukr řepný, třtinový, pravý včelí med
Pečivo pouze z bezlepkové mouky
Cukrovinky sladké pečivo pouze z bezlepkové mouky, (z jahel, rýže, kukuřice, maizeny, solamylu, sojové mouky a sojových vloček), bílkové sněhové pečivo bez mouky, čistá kvalitní čokoláda, želé, tvrdý neplněný ovocný drops, bezlepkové müsli, banánové a kokosové chipsy, bezlepkové sušenky a bezlepkové piškoty
Příklady receptur
Bezlepkový chléb
100g bramborový škrob,100g kukuřičný škrob,120g sojová mouka, 60g máslo, 1/4 l mléko, 20g droždí, 1 vejce,cukr do kvásku, kmín, sůl
Suché přísady prosejeme, osolíme, přidáme drcený kmín, vejce, rozehřáté máslo.Těsto zaděláme kváskem a mlékem. Po vykynutí vložíme do sojovou moukou vysypané formy. Pečeme zvolna v předem vyhřáté troubě asi 40 min.
Jogurtový chléb
300g směs na bezlep.chléb, 260g bramborový škrob, 6 polévkových lžic mléka, 50g tuk, 40g droždí, 4dcl bílý jogurt, sůl.
Smícháme droždí, mléko a 1/3 moučné směsi.Po vykynutí smícháme s ostatními surovinami. Pokud je těsto řídké, přidáme bezlepkovou mouku. Těsto rozdělíme na dvě části, vložíme do olejem vymazaných forem. Necháme ještě 10 min kynout, nařízneme těsto křížem a pečeme 40-50 min v předehřáté troubě.
Piškotové těsto
4 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 200g cukr, 200g sojová mouka hladká, 3 lžíce vody - dle potřeby
Do ušlehaného sněhu z bílků zašleháme cukr se žloutky a lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 min.část mouky můžeme nahradit strouhanými ořechy, nebo ochutíme těsto kakaem. Z tohoto typu těsta připravujeme dorty, piškoty, nebo bublaniny.
Křehké těsto
100g kukuřičná, nebo rýžová mouka, 100g bramborový škrob, 140g tuk, 70g cukr, 2 žloutky, podle potřeby trochu vody
Do mouky rozdrobíme tuk, přidáme cukr, žloutky, případně trochu vody a vypracujeme těsto, které necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout.Vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary sušenek, nebo ji přeneseme do koláčové formy, naplníme strouhanými jablky, či zavařeninou, přikryjeme další plackou, nebo mřížkou z proužků těsta.Pečeme v horké troubě na vymazaném plechu.
Jak a kde nakupovat
Potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové (ale nejsou označeny přeškrtnutým klasem ani slovně neoznačeny nápisem "přirozeně bezlepkové") lze dnes koupit všude. Potravin, vyrobených speciálně pro bezlepkovou dietu (označených přeškrtnutým klasem nebo slovně označených "vhodné pro bezlepkovou dietu" či "neobsahuje lepek"), je nyní na trhu široká paleta - od moučných směsí po hotové výrobky, zejména nejrůznější druhy pečiva, cukrovinky a těstoviny. Tyto potraviny lze koupit v obchodech specializovaných na dietní potraviny či zdravou výživu, některé z nich nabízejí i zásilkovou službu. Rovněž některé dnes běžně dostupné supermarkety a hypermarkety mají dietní koutky, oddělení, či regály s relativně širokou nabídkou bezlepkových výrobků.